חברת TALA
פוסט ראשון במדור חדש "הפרוז'קטורית – עיצוב מוצר עולמי"
ובו בחרתי להתחיל מהבסיס – מהנורות
פוסט ראשון וחגיגי בסדרת פוסטים בהם אסקור מעצבי תאורה וחברות תאורה בעולם
היסטוריה בקצה החוט
משנות ה 40 של המאה ה 19 עבדו כ 22 ממציאים על פיתוח נורת הלהט. תומס אלווה אדיסון לא היה הראשון וגם לא האחרון אבל הוא זה שמצא את הדרך לשאוב את כל האוויר ממיכל הזכוכית, ליצור ואקום מלא ולהכניס פנימה חוט להט מצופה פחמן (שהיה עשוי בהתחלה מסיבי במבוק שיובאו מיפן). אדיסון רשם את הפטנט ב 1879 והחל לייצר בחברת GE – General Electric שפתח ב 1892.
חוט הלהט, פעמון הזכוכית ומה שביניהם עברו פיתוחים ושינויים רבים עד לשנת 1906 שבה פיתח ויליאם דייוויד קולידג' מחברת GE חוט להט עשוי טונגסטן וחוט הלהט המצופה פחם נשאר רק כנוסטלגיה. מ 1911 חברת GE ייצרה נורות ליבון רק עם חוט להט עשוי טונגסטן.
כאן ניתן לקרוא על ההיסטוריה של נורת הלהט בהרחבה
כאן ניתן לצפות בסרטון על קונספירציית הנורה החשמלית – השבתה מכוונת שנועדה לגרום לצרכנים לקנות יותר ויותר נורות ע"י קיצור אורך החיים שלהן
השימוש בנורת פחם "נורת אדיסון" חזר לאופנה לפני כ 10 שנים, אצלי בבית תלויות 17 נורות ליבון פחם בצורות שונות. הן יורדות מהתקרה העליונה על כ 70 מטר כבלים בכל גובה חלל המדרגות. יש להן אור נפלא, חם וצהבהב בערך כ K2200. והן גם מחממות נורא – ממש גוף חימום.
בנורת ליבון זרם החליפין AC מאלץ את האלקטרונים לעבור הלוך וחזור בחוט להט צר – חוט הלהט מתחמם ומפיק אור וחום. למעלה מ 95% מהאנרגיה הנפלטת מתבזבזת על חום ועל טווחי אור שהעין האנושית לא רואה ורק כ 5% להארה.
חברת Ushio Lighting רשמה פטנט ב 2008 על חוט להט לד המדמה חוט להט מפחמן עם הארה של 180 מעלות וב 2015 החלו כמה יצרנים בייצור של נורות לד ע"י חיבור רציף של צ'יפים של לד על גבי מצע מעביר אור (זכוכית או ספיר) Chip-On-Glass (COG). זה איפשר הארה של 360 מעלות כמו נורת ליבון רגילה. ציפוי זרחן צהוב יחד עם שרף סיליקון המיר את האור הלבן הכחלחל הבוקע מהלד לאור צהבהב של K2700 המדמה נורת פחם עתיקה. ב"נורת" לד Light Emitting Diodes (LEDs) האלקטרונים עוברים בזרם ישיר DC לאורך חוט הלהט שמורכב ממוליכים למחצה – דיודות שמסבים את האנרגיה לאור, רק 10% הופך לחום.
חברת TALA
קבוצת כהנא, המייבאת גם את נורות הלד SORAA של פרופסור שוג'י נקמורה (עליה אכתוב בפוסט נפרד), החלה לייבא נורות לד של חברת TALA הבריטית.
המוטו של חברת TALA הוא " Elevating the humble light bulb to a design object" ולכן בחרתי בה כפוסט פותח לסקירת חברות ומעצבים מחו"ל.
Tala – מותג התאורה עטור הפרסים, נוסד מתוך הנחת היסוד שעיצוב טוב יכול למתן את שינויי האקלים.
מהסטודיו בלונדון, צוות החברה חוקר את המתח בין קיימות, טכנולוגיה ועיצוב באמצעות הקולקציה הרחבה של מוצרי החברה.
החברה פועלת מתוך אמונה שאובייקטים יפים וטכנולוגיה יעילה הולכים יחדיו. צוות המחקר והפיתוח ומעבדת ההנדסה של החברה משלבים את המיטב בעיצוב הבריטי יחד עם שיטות ייצור ורכיבים מעולים שנבחרים עפ"י השפעתם על הסביבה והפחתת חתימת הפחמן באטמוספירה. החברה תומכת בנטיעת עצים ובייעור מחדש ברחבי העולם.
החברה מעצבת מבחר רחב של מוצרים פונקציונליים ודקורטיביים, נורות לד וגופי התאורה כמענה לחללי פנים של מגורים, משרדים, חנויות, בתי אוכל ומלונות. מהפונקציונליות לעיצוב מוקפד, מנורות הלד וגופי התאורה הנלווים של Tala מאירים פנים ברחבי העולם. ניתן למצוא את המגוון המלא בכמה מאולמות התצוגה הבוטיקים המובילים בעולם. צוות הפיתוח מונה מעל 40 אנשים מלאי תשוקה העובדים במרץ בלונדון ובניו יורק.
החברה משתפת פעולה עם מעצבי תאורה, אדריכלים ומעצבי פנים במגוון רחב של פרויקטים.
תהליך עיצוב לדוגמה של נורת Voronoi III
טכנולוגית הלד מאפשרת למעצבים לאתגר את צורת הנורה ולדחוק את גבולות ניפוח הזכוכית בפעם הראשונה.
נורת ה Voronoi III מתמצתת את עתיד תאורת הלד ומגלמת את שליחות של חברת TALA.
שנה של פיתוח ועיצוב שבה נחקרה הדרך בה האור עובר דרך ענפי עצים הפכו למוקד בתהליך העיצוב.
מודל תלת מימדי נוצק בשרף על מנת לערוך סימולציה של שחיקה לאורך זמן. ספירלה יחידה של חוט להט עובר במרכז הנורה על מנת להשלים את העיצוב. כל נורה מנופחת בפה לתוך תבנית ליצירת הצורה האורגנית וה"נוזלית". ליצירת הנורה משתמשים בזכוכית בורוסיליקטית שמעובדת בטמפרטורה גבוהה מאוד. התוצאה היא זכוכית יותר עמידה ולא שריטה. השבבים במרכז חוט הלהט מצופים בתערובת זרחן ייחודית לחברה להורדת בוהק וסינוור. האור משתקף ונשבר בצורה ייחודית להילה מוזהבת.
נורת ה Voronoi III בצורתה הטיפתית המוארכת היא הנורה הכי גדולה שיוצרה אי פעם 40*20 ס"מ.
מדריך לקניית נורה ומושגים שחייבים להכיר
לומן lm
יחידת מידה למדידת עוצמת אור הנפלטת מהנורה. ככל שהלומן יותר גבוה כך הנורה מאירה יותר.
ואט W
כמה אנרגיה הנורה צורכת. ככל שהוואט נמוך הנורה יותר יעילה
עמעום dimming
מערכת עמעום (דימר) תורמת ליציבות הנורה ומאפשרת עמעום מ 5% ועד 100%
לומן/ואט lm/W
היסטורית בדקנו את כמות הוואט לפני קניית נורה. בעידן הלד אין לכך חשיבות. כיום יוצאות לשוק נורות עם יותר לומן לוואט ולכן חפשו את כמות הלומן על האריזה ולא את כמות הוואט. לומן גבוה עם ואט נמוך נותן נצילות אור מיטבית.
טמפרטורת אור
נמדדת ביחידות קלווין. ככל שהטמפרטורה יותר נמוכה (קלווין נמוך) כך האור יותר צהוב. ככל הטמפרטורה יותר גבוהה (קלווין גבוה) האור יותר כחלחל.
CRI מקדם מסירת צבע
אינקס המודד את יכולת הנורה להעביר את הצבעים האמיתיים אותם היא מאירה. להארת חלל נכונה עדיף להשתמש ב נורה שלה CRI גבוה מ 95
צורה וגודל
בדקו את גודל הנורה והצורה המתאימים לגוף התאורה שאתם רוצים
בית הנורה
נורות הלד מתאימות עצמן לבתי נורה קיימים כמו למשל בית נורה בהברגה רחבה 27E או 14E
עמעום
נורת ה-LED של Tala צורכת כ 90% פחות אנרגיה מנורות ליבון מסורתית ואין צורך להחליפה למעלה מעשר שנים.
לנורות מקדם מסירת צבע של 95 CRI ומעלה, בגלל ציפוי הזרחן בו משתמשת החברה בשבבי ה- LED
ניתן לעמעם נורת Tala בצורה חלקה עד אפס (בדומה לנורות ליבון) בעזרת דימרים מתאימים.
מערכת עמעום (דימר) תורמת ליציבות הנורה ומאפשרת עמעום מ 5% ועד 100%
לומן/ואט
היסטורית בדקנו את כמות הוואט לפני קנית נורה. בעידן הלד אין לכך חשיבות. כיום אנחנו כל חודש מקבלים נורות עם יותר לומן לוואט ולכן חפשו את כמות הלומן על האריזה ולא את כמות הוואט. לומן גבוה עם ואט נמוך נותן נצילות אור מיטבית.