תכננו עשר פעמים בצעו פעם אחת - חלק א'
תשתיות מתח נמוך, חשמל ותקשורת ותאורה מלאכותית וטבעית
תשתיות שיש להכין בזמן תכנון בית מגורים.
חשיבה ובדיקה מעמיקות עוד בשלב תכנון המבנה ייאפשרו שילוב מערכות חכמות המייעלות את צריכת האנרגיה ואת החיים בבית.
בפוסט אסקור מערכות מכמה סוגים ואת ההכנות הנדרשות עבורן
1. תשתיות מתח נמוך – מערכות של שליטה ובקרה
מערכות בית חכם הפכו להיות נגישות כלכלית בשנים האחרונות. הן מאפשרות שליטה על תאורה, תריסים, וילונות, דוד מים, מזגן, אודיו וידאו וכו' שנעשית באמצעות הסמארטפון או טאבלט.
ניתן ליצור תרחישים רבים שמתאימים לצרכי משתמשי מערכת בית חכם, תזמון בין מערכות שונות והפעלה אוטומטית ללא מגע יד אדם ומאפשרות נוחות מקסימלית בהדלקה וכיבוי אוטומטיים במהלך השבת לשומרי שבת ללא צורך בשעוני שבת בלוח.
כיום יש שתי מערכות עיקריות, מערכת קווית ומערכת אלחוטית:
מערכת קווית הינה מערכת חשמל חכם כאשר כל יחידות הבקרה נמצאות בלוח החשמל ונשלטות בין היתר על ידי מפסקים הפזורים ברחבי הבית. המפסקים מזוהים במערכת על ידי כבל פיקוד מיוחד שמושחל בין המפסקים לבין יחידות הבקרה.
מערכת אלחוטית הינה מערכת חשמל חכם מבוססת תשתית חשמל רגילה ואינה מצריכה הרכבת אביזרים נוספים בלוח חשמל, דבר שחוסך המון כסף ללקוח בזמן הבנייה או השיפוץ. מפסקים הפזורים ברחבי הבית מזוהים על ידי בקר ראשי שמחובר לרשת האינטרנט בצורה אלחוטית.
כיצד מתחילים?
הכי נכון זה להתייעץ עם אנשי מקצוע בתחום בכדי לקבל מפרט הכי מתאים עבורכם.
אם טרם נבחרה מערכת או שיש עדיין התלבטות או שזו דירה מקבלן ולא רוצים לשלם תוספת מופרכת לספק של הקבלן פשוט יש להכין מערכת חשמל רגילה לחלוטין בבית ולאחר הכניסה ניתן לשנות את המפסקים הישנים במפסקים חכמים.
חשוב להכין קופסה 3 מקום המתאימה לרוב המערכות הנמכרות בארץ.
בבית רב קומתי חשוב להכין ארון תקשורת בכל קומה בכדי להתקין מערכת תשדורת אלחוטית WIFI ברחבי הבית על מנת לשלוט על מערכת חשמל חכם באמצעות הסמארטפון או טאבלט. (ראו גם בסעיף חשמל)
מערכות אזעקה
מערכת אזעקה מורכבת ממספר רכיבים הפועלים יחד בסינרגיה ובקרה מלאה.
בקר ראשי – תפקידו לבחון את המצב של כל המערכת, להתריע בזמן אמת ולבצע פעולות שונות בהתאם לתוכנית.
גלאי תנועה – חיישן שחש תנועה בחלל בכל רגע נתון ובמידה וישנו גילוי החיישן שולח פקודה לבקר ראשי.
גלאי וילון – חיישן שמשמש קו הגנה אנכי לחלון (ממש כמו וילון), עובד על קרן איפרא אדום ובמידה משהו חודר את הקרן החיישן שולח פקודה לבקר ראשי.
גלאי דלת – חיישן שתפקידו לדווח לבקר ראשי האם הדלת נמצאת במצב סגור או פתוח.
צופר – רמקול שמשמיע תדר מאוד גבוהה בעוצמה גבוהה על מנת להזהיר ולדווח לשכנים על תקרית כלשהי במבנה.
מרבית מערכות האזעקה מחוברות היום גם לקו טלפון ו\או רשת סלולארית על מנת לדיווח מיידי לבעל הדירה על המתרחש בזמן אמת כמו כן להזעיק באמצעות קו טלפון את מוקד השמירה
התקדמות הטכנולוגיה הביאה לעולם מערכות אלחוטיות, ללא צורך בהכנת צינורות במהלך הבנייה, ללא צורך בחיבורים מסובכים ויותר מכך כמעט בלתי ניתנים לחדירה ופריצה על ידי גורם זר שמנסה לחבל במערכת בזדון.
מרבית המערכות אלחוטיות כיום מאושרות על ידי חברות הביטוח וגם מאושרות לשימוש בשבת ללקוחות שומרי מסורת.
מערכות אזעקה מהדור החדש חסכוניות באנרגיה, חכמות מאוד וכוללות גם חיבור למערכת בית חכם אשר מספקת מגוון רחב מאוד של אפשרויות.
לתשומת לבכם – עלות תשתית של ערכות אלחוטיות זולה לאין ערוך ממערכות חוטיות אך נדרשת תחזוקת סוללות לכל גלאי – חישבו היטב האם זה מתאים לכם – גם אקולוגית.
אחת הדוגמאות הקלאסיות שאנו יכולים לתכנת את הבית החכם בצורה כזו שכאשר אנו יוצאים מהבית, האור נכבה, התריסים נסגרים, מערכת אזעקה עוברת למצב דריכה מלאה, מצלמות אבטחה מתחילות לצלם, וההפך כאשר אנו מגיעים הביתה מיום עבודה, המערכת אזעקה נפתחת, האור נדלק, המוזיקה בסלון מתחילה לפעול, הדוד כבר מחמם לנו מים, מה שנשאר זה רק לנוח עם כוס קפה.
לקריאה נוספת על תכנון שעוני שבת
מערכות אזעקה חכמות ניתנות להפעלה על ידי פקודה קולית מעוזר אישי כגון "גוגל הום" או "אלכסה" אך המלצה האישית היא עדיין לא לרוץ יותר מדי אלא להשקיע בציוד איכותי ומקצועי על מנת לאפשר הגנה מרבית לרכוש ושמירה על הבית. ובתכנון נכון על ידי איש מקצוע שהוא גם חבר איגוד המתח הנמוך בישראל, יבגני הלפרין – המלצה חמה
2. תשתיות חשמל ותקשורת
בעולם אידאלי של תכנון הייתי מתכננת ומעצבת הכול לפני הביצוע, אבל ללקוחות קשה מאוד להכיל כל כך הרבה אינפורמציה: גם תכנון חדרים, גם בחירת מטבח, קרמיקה, אסלות ומה זה בכלל כל המלים בגרמנית כמו שטיכמוס, אינטרפוץ, שטראבה או למה לשלם לקבלן על כל כך הרבה תוספות על נקודות חשמל ולכן אני משתדלת לתת כמה שיותר אופציות לתכנון התאורה אבל בתוכנית חשמל הגמישות יורדת.
לפני כל תכנון של חשמל ותאורה יש לסיים תוכנית העמדה או תוכנית ריהוט – כמו שאתם יודעים היכן תהיה אסלה וכיור ככה צריך לדעת היכן יהיה המדיח, המיטה של הילד והאם רוצים מיטה מתכווננת חשמלית בחדר שינה הורים. ברגע שנקבעו מיקומי החשמל והתאורה המיטה לא יכולה לזוז וגם לא התנור והמדיח – זו תוכנית סופית וכל הזזה עולה כסף והרבה.
למשפצים ומידע כללי לכולם
הלכתם למעצבת, סיימתם בחירת סקיצה סופית,
עכשיו מתחילים תוכניות לביצוע,
רגע לפני זה צריך לסגור תוכנית ממש חשובה שבלעדיה לא ניתן להתקדם וזו תוכנית המיזוג. עולם שלם של בחירות עיצוביות, טכניות ותקציביות.
לא ניתן להתחיל שום תוכנית ביצוע בבית ללא בחירת אופצית מיזוג. בחירת מיזוג תשפיע גם על גודל לוח החשמל.
בחירת המיזוג תשפיע גם על תוכנית הנמכת התקרות שקשורה ישירות לתוכנית התאורה וגם על תוכנית האינסטלציה בגלל העברת צנרת מיזוג וניקוזים.
אם יש לכם פאזה אחת של A40 אני ממש ממליצה להגדיל את הלוח לפחות ל 3X25A – זה יאפשר להפעיל יותר מכשירים בו זמנית וגם לשים בבית מערכת מיזוג מיני מרכזית, רוב המערכות הללו עובדות על שלוש פאזות בחיבור המנוע – המעבה.
כאן תוכלו לחשב את עלות הגדלת הלוח
כאן תוכלו לבצע סימולציה של צריכת חשמל:
סימולטור לחישוב הגדלת חיבור
אם לבית יותר מקומה אחת חובה למקם לוח חשמל משני בכל אחת מהקומות,
אם זה במרתף לטובת יחידת הדיור להשכרה ואם זה בעליית הגג להרמת מפסק פחת בלי ליפול במדרגות בדרך ללוח הראשי.
מעבר לסיבה הפרקטית לא ניתן להעביר צנרת כל כך מרובה מלוח החשמל בכניסה לבית דרך חלל המדרגות עד לכל נקודת מאור ושקע בחדרי השינה וכו.
על הקבלן/החשמלאי למקם בדירה לוח חשמל זמני ולבקש מחברת החשמל חיבור זמני.
הגדלת הלוח ושינויים מאסיביים במיקומי התאורה והחשמל דורשים ברוב המקרים חיווט מחדש של כל הבית ובכל מקרה ביקורת של חברת חשמל.
ודאו כי החשמלאי המבצע מורשה ומוסמך לערוך שינויים והגדלות מול חח"י אחרת לא תעברו ביקורת.
ניתן להעביר לוח חשמל למיקום שונה אך יש לקחת בחשבון עלויות גבוהות מאוד של מעל 10,000 שח במקרים רבים וכן הבית יידרש לעבור ביקורת של חברת חשמל
תכננו נכון את כמות השקעים ואת הפיזור שלהם
שקעים בישראל נחלקים ל 3 סוגים עיקריים:
עבור כיריים מסוג אינדוקציה או קרמיות יש למקם שקע תלת פאזי
ליד כל גוף חשמלי כמו מעבה מזגן או דוד שמש שיש לו שליטה מתוך הבית יש לחבר מפסק ביטחון עבור טכנאי הדוודים שלא יתחשמל.
ליד מעבה המזגן ימוקם פאקט ניתוק זרם חד/תלת פאזי לבדיקת המעבה ללא סכנת התחשמלות
לחיבור מסך טלוויזיה ומערכת סראונד ללא כבילה גלויה כמו בתמונה – ניתן להיעזר בסקיצה משמאל
למערכת סראונד ניתן להיעזר בסקיצה משמאל – לא לשכוח – ליד כל מסך טלוויזיה יש לשים שקע מחשב – על נקודת טלפון ניתן לוותר – בבניה רוויה קבלנים ממשיכים לבצע נק' טלפון למרות שזה כבר מיותר
במסכים שנמצאים על עמוד פלזמה ניתן למקם את השקעים באי/בנגרות הקרובה ולהעביר צינור קוברה שחור נסתר אל המסך
יש לבטן את מקום יציאת צינור הקוברה לפני הריצוף – קוביה של 30/30 ס"מ ואז ניתן לעגן אליה את עמוד הפלזמה – כמו ב 2 התמונות משמאל
בעמדות עבודה כמו שולחנות מחשב לילדים ו/או חדרי עבודה חשוב לספור כמה שקעים באמת צריך
קופסת ע.ד.א/ניסקו אופיס למרות מחירה הזול מתומחרת ע"י קבלני חשמל מאוד ביוקר ולכן כדאי לשקול האם בכלל לשים אותה או להסתפק בשקע בודד ואליו מחובר פס שקעים חיצוני בוודאי כאשר הקופסה מוסתרת במזנון/שולחן וכו
בממ"ד לא ניתן לשים קופסה לאחר יציקת הממ"ד – החציבה גדולה מדי ולכן בשיפוץ יש להסתפק בפס שקעים חיצוני על הטיח
חשוב מאוד לתעד מיקום שקעים ומעברי צנרת לפני הטיח – תיעוד ימנע פגיעה בצנרת ע"י קידוח במיקום הלא נכון בעתיד
3. תשתיות תאורה
נקודות מאור וחשמל שיש לקחת בחשבון בחדר הכי מורכב בבית – המטבח
מפסקים ושקעים
מפסקים בגובה 100-110 ס"מ – זה מאוד נוח ומתאים לגבוהים ולנמוכים כאחד
אני מאוד ממליצה למקם מפסקים מוארים לתאורה שאנחנו לא רואים במשך היום – למשל תאורת מרפסת, תאורת מחסן שאנחנו שוכחים לכבות לפעמים למשך ימים שלמים – לחצן עם נורית חיווי יזכיר לנו לכבות את האור. כך גם מפסקים מחליפים בחדרי מדרגות ומסדרונות – קמנו באופן מידי בלילה – המפסק המואר במדרגות יימנע נפילה. מומלץ במיוחד לגיל הזהב – הוכח במחקרים בדיור מוגן בארה"ב שמפסקים מוארים מונעים נפילות.
כאן תוכלו לראות מפסקים מוארים – ניסקו סוויץ – גלאים, מפסקים מוארים
בחדרי רחצה מומלץ לתכנן תאורה נסתרת מתחת לארונות – ראו הפוסט שלי בנושא תכנון תאורה נכון לחדרי רחצה – תאורה למשל מתחת לארון תאפשר הליכה לשירותים בלילה בלי צורך להדליק אור במסדרון שמאיר את כל הבית – ההכנה הנדרשת – שקע בגובה 30 מאחורי הארון המחובר למפסק מחוץ לחדר הרחצה. שנאי פס הלד ימוקם בארון.
כיום מותר למקם שקע מוגן מים בחדר הרחצה – עליו להיות מרוחק לפחות 60 ס"מ מהברז
כך גם בתחתית הקלפות במטבח – ניתן לשלב פס לד בתוך תחתית הארון – שוב ההכנה הנדרשת כמו ההכנה בחדר הרחצה – בארונות בשני גבהים מומלץ למקם תאורה בשניהם – כאשר יש אלמגוב לא ניתן לחרוץ את תחתית הארון ולכן ניתן לבצע פס לד חיצוני בזווית של 45 מעלות בחיבור בין הארון לקיר
כאשר מתכננים ארון פתוח מעל המשטח יש למקם את השקע בחלק סגור על מנת להסתיר את השנאי
יש היום דרישה למקררים המיישרים קו עם הארונות במטבח – מיקום שקע בגובה 150 ס"מ יגרום לדחיפת המקרר קדימה ולכן רצוי למקם את השקע ואת ברז המים מעל גובה המקרר או במזווה שלידו
קבלנים נותנים היום כ 50-70 נקודות חשמל ומאור לדירת 5 חדרים – חשוב מאוד אם אתם לפני חתימת חוזה לדרוש מהקבלן עוד כ 30 נק' לפחות ללא עלות – עלות ממוצעת לנקודה היא כ 300 שח כך שהחיסכון ניכר.
אין צורך היום בנקודת טלפון של בזק חוץ מאשר בממ"ד – בדקו האם באמת יש לכם צורך בטלפון קווי – ניתן להזדכות עליה ולהחליפה בנקודת מחשב (RJ-45) ובכבלCAT-5 או CAT-7.
בבניה במפרט זול כמו דיור למשתכן וכו קבלנים נותנים קופסאות עגולות ולא מלבניות – הקופסה העגולה לא מאפשרת יותר משקע אחד באותה הקופסה – מומלץ בתכנון להשאיר שקע בודד ולא לשלם לקבלן ולאחר קבלת המפתח להחליף או לקופסה מלבנים ול 2 שקעים או לתואם "גוויס" המתאים לקופסאות עגולות כמו כאן בתמונה
4. תשתיות לתאורה טבעית
סולהטיוב
סולה טיוב הינה מערכת להחדרת אור טבעי בכל שעות היום ומכל זווית לחללים חסרי חלונות או חללים אפלים כמו מסדרונות, מרתפים, חדרי ארונות או חדרי מדרגות.
צינור מוליך אור טבעי. היתרון הענק שלו הוא שהוא מסנן קרני UV ומבודד חום וקור לעומת סקיילייט שמכניס המון חום.
אין צורך בתחזוקה.
למידע נוסף על מערכת סולהטיוב
הכנות לגגות שטוחים
ממקמים שבלונה של קלקר בקוטר הנדרש לפני היציקה.
יש להכין הגבהה של 30 ס"מ למניעת חדירת מים ולאיטום.
בגג רעפים ניתן לשלב בשיפוצים אך מצריך קידוח ביציקת הבטון או פתיחת רעפים, ויש לזה פריט איטום מתאים.
אם רוצים תאורת לילה אפשר להכין הזנה עם מפסק להדלקת האור
יש אפשרות לתאורה משולבת ולוונטה בחדרי רחצה או שירותים.
לפוסט הזה יש 5 תגובות
נהדר ממש! תודה על כל הסדר והפרוט!
תודה שרי, את נהדרת!
מאמר מאוד מפורט ועשיר. הרבה מידע שימושי. תודה ששיתפת אותו בנדיבות. הצלחה מקצועית והרבה פרויקטים מעניינים!
תודה רבה שריי
החכמתי ועזר לי מאוד! בתכנון משרד
שמחה לעזור תמיד
אני חשמלאי מוסמך הסבר מאוד מפורט כל הכבוד